Platformen

Op onderstaande groepsfoto staan ze dan….uw ambachtelijke korenmolenaars…..vol trots en in afwachting van de welverdiende erkenning van het molenaarsambacht door UNESCO.
Op 7 december was de erkenning daar, de molens in Nederland stonden massaal in de vreugdestand om het te vieren. De mannen en vrouw op de foto straalden het al uit, zijn waren al zeker van hun zaak. En waarom ook niet? De bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde aangesloten molens leveren immers al meer dan 40 jaar ambachtelijk meel en andere producten van de beste kwaliteit. Voor meel kom je op de molen. Ook (of juist) anno 2017.
Kijk bij Vind een molen bij u in de buurt waar de dichtstbijzijnde AKG-molen staat, herkenbaar aan het bekende schild aan- of in de molen. U kunt hier terecht voor (h)eerlijke producten en deskundig advies!
We verwelkomen u graag op de molen.

 een deel van de AKG-molenaars bijeen op hun najaarsvergadering van 2017

De feestdagen staan weer voor de deur, en de nieuwe oogst is al weer enkele maanden van het land en wordt nu volop verwerkt. Uw AKG molenaar heeft weer contracten afgesloten voor de granen voor het komende jaar en kan weer volop malen op de wind, die deze maanden weer wat feller de kop op steekt.
De hype rond superfoods als gojiberries, hennepzaad, tarwegras en vette visoliën is weer wat gaan liggen. De consument verlangt steeds meer weer een eerlijke en normale grondstof voor de dagelijkse boterham. Volkorenmeel is daar een goed voorbeeld van. Uw AKG-molenaar is een van de weinigen die ook daadwerlijk 100% volkorenmeel kan produceren, meel waarvan de kiem en zemelen niet verwijderd zijn.
Naast tarwe is ook de vraag naar de oergranen zoals spelt, emmer en eenkoorn weer wat stijgende.
Uiteraard heeft uw molenwinkel weer verschillende nieuwe producten. Zoals bijvoorbeeld een fraai boek over het zelf bakken van zuurdesembrood. En voor de wintermaanden uiteraard de speculaasmix en alles met wat fijne kerstdagen te maken heeft. Dit alles naast een keur aan kwalitatief hoogwaardige producten.
De molenaars van het AKG zijn u uiteraard weer gaarne van dienst met goede producten en adviezen.
Immers, 'Meel (en meer) haal je nog steeds op de AKG - molen'.

Binnen sommige families kruipt er echt molenbloed door de aderen; zo ook bij de familie Dolman. Karel Dolman, zoon van Maarten Dolman van “de Windotter” uit IJsselstein, is dit jaar als Gezel geballoteerd op molen “De Windhond” in Woerden. Zoals van een derde-generatie korenmolenaar verwacht mocht worden verliep de ballotage van de 27-jarige Karel vlekkeloos. Hiermee voegt het AKG met "De Windhond" weer een prachtig nieuw maalbedrijf toe waar het AKG-schild op de molen prijkt.

 

https://www.molendewindhond.nl

In 2017 is Ab de Graaff op de Bökkers Mölle in Olst als Gezel geballoteerd door 3 Meester molenaars van het AKG.
Er stond niet veel wind en even dreigde de ballotage om deze reden niet door te kunnen gaan. Ab wist echter wat zijn stenen konden en met een rustig gangetje kon er toch nog worden gemalen: Petje af!
Ab volgt hiermee Bert van Rijswijk op die inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd ruimschoots is gepasseerd. We wensen Ab veel succes!

http://www.bokkersmolleolst.info


Op zaterdag 1 2017 juli ontving Hub van Erve, die al sedert 1980 molenaar is op de Kerkhovense Molen in Oisterwijk, een koninklijke onderscheiding. Hub ontving de onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) uit handen van de burgemeester van Oisterwijk en in het bijzijn van zo’n 150 familieleden, vrienden en bekenden. De onderscheiding viel hem ten deel vanwege meerdere maatschappelijke activiteiten, maar toch vooral vanwege zijn niet-aflatende inspanningen op diverse terreinen ten behoeve van het molenbehoud. Zo is Hub niet alleen een overtuigd korenmolenaar, maar is of was hij ook bestuurslid van stichting de Kerkhovense Molen te Oisterwijk, van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Noord-Brabant en van vereniging de Hollandsche Molen. Hij is lid van de adviesraad van de Molenstichting Noord-Brabant en hij was ook instructeur voor aankomende molenaars in deze provincie. Voor deze laatste groep geeft hij nog steeds theorielessen en hij is bovendien voorzitter van de landelijke examencommissie voor vrijwillige molenaars.

Vermeldenswaard in het kader van zijn lidmaatschap van het AKG is tenslotte dat Hub zich samen met anderen die het behoud van historische landbouwgewassen propageren, inzet voor de terugkeer van vergeten graansoorten op onze akkers.
Zo is hij al een samenwerking met bijenhouders aangegaan inzake de teelt van boekweit en onderzoekt hij nu de mogelijkheid om het oude tarwe-landras Gelderse risweit, dat met succes ook op de Brabantse zandgronden geteeld kan worden, te laten herleven en toe te passen bij het bakken van brood.
Het bestuur van het AKG was bij de uitreiking aanwezig in de persoon van Bert van der Voet en wenst Hub van Erve van harte geluk met dit verdiende eerbetoon.

***

Het jaar 2016 is ten einde en het AKG maakt zich op voor 2017. Het 40-jarig jubileum van het AKG zit erop. De belangstelling voor de molens aangesloten bij het AKG is in 2016 sterk toegenomen door alle bijzondere activiteiten die op de verschillende molens van het AKG plaats hebben gevonden.

Een van de belangrijkste jubileumactiviteiten was de broodbakwedstrijd voor thuisbakkers, georganiseerd door het AKG in samenwerking met TV-bakker Robèrt van Beckhoven. Daarnaast zijn er een aantal jubileumartikelen ontwikkeld, zoals een bakkersschort en duurzame draagtassen, grote deegschrapers, vliegers. Het, na de intrede van social media uit beeld geraakte, periodiek Van Haver tot Gort is in dit jaar als eenmalige jubileumuitgave verschenen.

In 2017 zal het AKG zich nog krachtiger positioneren als het gilde waarin vakmolenaars hun krachten hebben gebundeld en het merk 'AKG' als unique selling point naar buiten dragen. Er gaat een frisse wind waaien binnen het AKG, volgend op een discussie hoe het AKG zich in de toekomst het beste kan profileren in waar ze goed in is, en op kan vallen tussen het grote aanbod meelproducten dat op de markt is.
Want bovenal belangrijk zijn de producten van de molenaars, de kwaliteit van de producten en de advisering hieromtrent. Uw AKG-molenaar kan met de hand op het hart zeggen dat hij ook daadwerkelijk echt 100% volkoren tarwemeel kan produceren en leveren. Gezonde, lokale al dan niet biologische voeding neemt immers een steeds belangrijker plaats in het leven van de mens in. Maar de molenaar verkoopt natuurlijk veel meer dan alleen volkoren tarwemeel. Kom er eens om in de molenwinkel bij u in de buurt, te herkennen aan de nieuwe prachtige emaillen schilden van het AKG.

De molenaars van het AKG staan ook in 2017 meer dan voor u klaar (hier op de foto tijdens de najaarsvergadering in Hulshorst).
Heel Holland bakt weer, u toch zeker ook !


Aanwezige leden van het AKG op de najaarsvergadering van 2016 in Hulshorst

 


Drie nieuwe molenbedrijven, twee bedrijfsoverdrachten en twee nieuwe Meester molenaars

Tijdens de najaarsvergadering van het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde te Hulshorst op 7 november 2016, heeft het AKG drie nieuwe molenbedrijven in haar gelederen verwelkomd. De molenaars zijn geballoteerd als Gezel molenaar en hebben hun proeve van bekwaamheid afgelegd tegenover de ballotagecommissie (bestaande uit 3 Meester molenaars).
Molen De Eendracht te Alphen aan den Rijn wordt bemalen door Dick Esveld.
Paul Rijkers en Chris Smit zijn geballoteerd tot Gezel op hun molen De Leeuw in Aalsmeer.
Het derde nieuwe bedrijf binnen het AKG betreft molen De Jager in Oud-Vossemeer. Hier is Corneel Droogers geballoteerd tot Gezel molenaar.

Foto's links: Dick Esveld, midden: Paul Rijkers en Chris Smit, rechts: Corneel Droogers

Daarnaast werden een tweetal bedrijven die reeds lange tijd lid zijn van het AKG overgenomen door een nieuwe molenaar, waarmee zij hernieuwd binnen het AKG blijven.
Het betreft De Vier Winden te Vragender, waar George Pijnappel het reeds lang bestaande familiebedrijf heeft overgenomen van Henk Klein Gunnewiek.
Het bedrijf in molen De Windlust in Radewijk is enige tijd terug door Johan Nijeboer overgedragen aan Wim de Goeijen.
Tot slot moet worden gemeld dat Arend Vriend is geballoteerd als Gezel molenaar op molen De Vriendschap in Weesp; Arend was eerder Gezel molenaar op molen De Windhond in Soest.

 

Wim de Goeijen (links) en Arend Vriend (links op rechterfoto)

Fred Prins en Jan Scheirs werden geballoteerd tot Meester molenaar op hun molens, respectievelijk molen Kijkduin te Schoorl en De Kerkhovense Molen te Oisterwijk.

 

Fred Prins (foto links) en 
Jan Scheirs (rechts op rechter foto * (c) Marie-Therèse Kierkels)

 

 

 

Op uw AKG-molen zijn ze te koop; die handige deegkrabbers voorzien van het AKG-logo.
Nu weten onze klanten allang dat deze krabbers een ideale hulp zijn bij het kneden en vormen van het deeg. Maar wat blijkt nu? Deze week vertelde één van onze klanten dat het ook de ideale krabber is om het ijs van de ruiten van de auto te krabben!
Het is weer die tijd van het jaar; de dagen van gezellig bakken met de eerlijke producten van uw AKG molen; laat u verrassen door de heerlijke geur en smaak van versgebakken brood, koek, taart of cake.
Tegelijkertijd zijn het zijn ook de dagen van het krabben van de be-ijsde autoramen. Kortom, kom langs op de AKG-molen in uw buurt en neem hem dan gelijk mee, zo’n extra handige autoruit.. uh.. deegkrabber!