Foto: Roelof Kooiker


Naast een bestaan als onderwijzer, werd Hans in 1988 molenaar in Ane, in het Noord-Westen van Overijssel. Tevoren had hij al de opleiding tot vrijwillig molenaar gevolgd en daarbij van diverse beroepsmolenaars, zoals Jan ter Voorde in Radewijk, het goede voorbeeld én de inspiratie meegekregen.
Toen hij dan in 1992 de kans kreeg om van het korenmolenaarschap volledig zijn beroep te gaan maken in Dalen, op stellingmolen “De Bente”, greep hij die kans graag aan. Aan de molen zelf, die sinds de oorlogsjaren buiten bedrijf was geweest, moest technisch nog heel veel gebeuren. Die werkzaamheden waren bij Hans evenwel in goede handen, en in enkele jaren tijd bouwde hij zijn molen uit tot een bedrijf dat enkel en alleen op windkracht (en daarnaast voor de kleine klusjes ook op spierkracht van de molenaar zelf!) functioneerde.
Hans had een goed lopende winkel voor trouwe particuliere klanten, stond op markten, organiseerde allerlei activiteiten op zijn eigen molen en daarbuiten, en was onverminderd enthousiast als het ging om het promoten van en uitleg geven over het ambacht van de korenmolenaar, in het bijzonder aan kinderen. Hij was lang een gewaardeerd lid van het AKG, en tevens lid van het Algemeen Bestuur.
Hans deed alles zelf en was onvermoeibaar. Dat is hij nog. Toch heeft hij, op een leeftijd die voor anderen het pensioen inluidt, in 2018 besloten zijn molenbedrijf in Dalen te beëindigen. Degenen die Hans kennen zijn ervan overtuigd dat hij niet op zijn lauweren gaat rusten. We zien hem in de toekomst vast ergens terug als (vrijwillig of part-time) molenaar.